Wykonanie
Niezwykle dumna jestem z tej tarty:)Sama wymyśliłam ciasto do niej:)Składniki:400 g ugotowanych w lekko osolonej wodzie,odcedzonych i pogniecionych
ziemniaków (można użyć ugotowanych dzień wcześniej)2
jajkapieprz oraz gałka muszkatałowa do smaku250 g
łososia (użyłam mrożonych kawałków bez skóry)2 łyżki
oliwy z oliweksól kamienna i
pieprz do smaku
sok z cytryny4 ziarenka
kardamonu400 g listków
szpinaku1 mała
cebula3 ząbki
czosnkusok z cytryny2 łyżeczki
suszonego koperku1 łyżka
oliwysól i
pieprz do smakuforma do tart
masło do wysmarowania i
bułka tarta do posypania
Łososia wyciagnąć z opakowania,natrzeć
solą,
pieprzem,skropić
sokiem z cytryny oraz
oliwą.Włożyc do naczynia żaroodpornego ,ułożyć
kardamon i wstawić do piekarnika.Piec do czasu aż nie będzie surowy w środku ale uważać by nie piekł się zbyt długo i się nie wysuszył. Ja piekłam w 180 C.W
między czasie opłukać
szpinak,sparzyć go wrzątkiem,odcedzić.Na patelni rozgrzać
oliwę,
cebulę posiekać i posiekaną wrzucić na gorącą
oliwę. Zrumienić.Dodać przecisnięty
czosnek,
koperek i
szpinak.Dusić na małym ogniu przez ok 5 min,doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i
sokiem z cytryny.
Formę wysmarować
masłem i posypac
bułką tartą.
Jajka ubić na puszystą pianę,można dodać odrobinę
soli. Do ubitych
jajek dodawać partiami ugniecione
ziemniaki, ubijać do momentu aż wszystko połączy się w jedną całość.Doprawić
pieprzem i
gałką muszkatałową do smaku.
Formę do tart napełnić
ciastem ziemniaczanym,pomagając sobie czystą,naoliwioną dłonią.Zostawić trochę ciasta na wierzch.Na ciasto wyłożyć
szpinak,
potem upieczonego,rozdrobnionego
łososia,na końcu resztę ciasta .Ja użyłam rękawa cukierniczego i zrobiłam esy-floresy:).Wszystko skropić delikatnie
oliwą.
Formę wstawić do nagrzanego do 170 C i piec do czasu aż ciasto się zrumieni.Doskonała na ciepło choć na zimno też smaczna i lepiej się kroi.
Smacznego:)