Wykonanie


Rolada biszkoptowa:- 3
jaja- 100g
cukru- 75 g
mąki- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
kakaoponadto:- tabliczka
czekolady mlecznej- łyżka
kakao do posypania-
cukier puder do dekoracjinadzienie:-
dżem jeżynowy-
galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy
żółtka, następnie delikatnie mieszając przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao. Pieczemy okolo 12- 15 minut. Wyjmujemy gorącą roladę z pieca na wcześniej przygotowany arkusz papieru do pieczenie (rolada jest teraz z dwóch stron obłożona papierem- na tym co się piekła i ten dodatkowy), i zwijamy w rulon. Całość zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 15 minut do wystudzenia. Po tym czasie rolada nabierze formy rulonu.Nadzienie
galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej
wody, i mieszamy następnie z
dżemem. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut, Jak
galaretka będzie już tężeć, wylewamy na roladę, pozostawiając brzeg 2 cm wolny aby zdołać ją zwinąć. Zwijamy roladę szybkim ruchem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. po tym czasie wyjmujemy roladę polewamy roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą. Posypujemy przez sitko przesianym
kakao, za pomocą
cukru pudru przyozdabiamy.

Smacznego!;-)pozdrawiam ciepło!