ßßß Cookit - przepis na Rolada czekoladowa z galaretką jeżynową na Boże Narodzenie

Rolada czekoladowa z galaretką jeżynową na Boże Narodzenie

nazwa

Wykonanie

Rolada biszkoptowa:
- 3 jaja
- 100g cukru
- 75 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
ponadto:
- tabliczka czekolady mlecznej
- łyżka kakao do posypania
- cukier puder do dekoracji
nadzienie:
- dżem jeżynowy
- galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, następnie delikatnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Pieczemy okolo 12- 15 minut. Wyjmujemy gorącą roladę z pieca na wcześniej przygotowany arkusz papieru do pieczenie (rolada jest teraz z dwóch stron obłożona papierem- na tym co się piekła i ten dodatkowy), i zwijamy w rulon. Całość zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 15 minut do wystudzenia. Po tym czasie rolada nabierze formy rulonu.
Nadzienie galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, i mieszamy następnie z dżemem. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut, Jak galaretka będzie już tężeć, wylewamy na roladę, pozostawiając brzeg 2 cm wolny aby zdołać ją zwinąć. Zwijamy roladę szybkim ruchem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. po tym czasie wyjmujemy roladę polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Posypujemy przez sitko przesianym kakao, za pomocą cukru pudru przyozdabiamy.
Smacznego!
;-)
pozdrawiam ciepło!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html