ßßß
Cookit - przepis na Owoce morze i tołpyga w sosie kokosowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Owoce morze i tołpyga w sosie kokosowym
Składniki
Tołpyga
Owoce morza
Mleczko kokosowe
Natka pietruszki
Kolendra
Chili
Czosnek
Ocet ryżowy
Olej
Sos rybny
Wykonanie
Składniki:- 300g - filet z
tołpygi
- opakowanie
owoców morza
- puszka
mleka kokosowego
- garść
natki pietruszki
lub
kolendry
-
ryż biały
i dziki lub
ryż
jaśminowy (gotujemy osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu)- kawałeczek
chili
- 1 łyżka tajska pasta kokosowa- 2 ząbki
czosnku
przeciśniętego- 2 łyżki słodkiego
octu ryżowego
- 3 łyżki- tajski sos
bazyliowo
-
cytrynowy
lub pasta z
trawy cytrynowej
-
olej roślinny
- łyżka tajskiego
sosu rybnego
Wykonanie:Rozgrzać
olej
w gorącym woku,
rybę
kroimy na kostkę (ewentualne ości usuwamy),
rybę
smażymy 3-4 minuty, zalewamy
mleczkiem kokosowym
, dodajemy wszystkie pozostałe
przyprawy
. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, sos ma zgęstnieć (około 7 minut), następnie dodajemy
owoce morza
, dusimy 3-4 minuty, dodajemy
pietruszkę
. Wykładamy na wcześniej ugotowany
ryż
.
Smacznego!!!Pyszota, polecam i zapraszam na Facebook.
Źródło:
http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/owoce-morze-i-topyga-w-sosie-kokosowym.html
Przepisy powiązane
Prosty kurczak z dynią
Tajska zupa dyniowa - egzotyczna na zimne dni
Azjatycka sałatka z gniecionych ogórków
Kalafiorowe curry
Bób z czosnkiem- przekąska na mecz
Składniki powiązane (0)