Wykonanie

1.
Biszkopt kawowy:- 6 jaj- 1,5 szkl.
cukru- 1 szkl.
mąki- 1/3 szkl.
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości
wody- łyżeczka
octuBiałka ubijamy na sztywną masę, dodajemy
cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy
żółtka wymieszane z
octem, następnie
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt
kawowy.Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C.
Biszkopt kroimy na dwa blaty.2. Opakowanie
biszkoptówponcz do nasączenia
biszkoptów i
biszkoptu:- 3 łyżeczki
kawy zalewamy 150 ml wrzącej
wody, słodzimy
brązowym cukrem, dodajemy 100 ml
śmietanki 36%, mieszamy i studzimyTak przygotowanym ponczem nasączamy
biszkopt jak i
biszkopty.

3.
Krem czekoladowy:- 150 g
masła (o temp. pokojowej)- 2 łyżki
cukru- 120 g
serka mascarpone- 50 g
masła czekoladowegoMasło ucieramy na puch, dodajemy
masło czekoladowe,
cukier i na koniec
serek mascarpone o temp. pokojowej. Wykładamy na dolny, wcześniej nasączony
biszkopt. Przykrywamy
biszkoptami, które po ułożeniu nasączamy ponczem.4. Krem z
mlekiem w proszku- 150 g
margaryny- 5 czubatych łyżek
masła w proszku- 5 łyżek
śmietanki 36%- 2 łyżki
cukru pudru-
zapach cytrynowy kilka kropel
Margarynę ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy na przemian, łyżkę
mleka w proszku, łyżkę
śmietanki, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Dodajemy zapach.Wykładamy na
biszkopty. Przykrywamy
biszkoptem, nasączamy ponczem.5.
Bita śmietana- 500 ml
śmietany mocno schłodzonej- 2 szt
śmeitan-fixŚmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce
czekoladą.

Ciasto jest przepyszne!Polecam!