ßßß Cookit - przepis na Caffe Latte - ciasto

Caffe Latte - ciasto

nazwa

Wykonanie

1. Biszkopt kawowy:
- 6 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody
- łyżeczka octu
Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt kawowy.
Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C.
Biszkopt kroimy na dwa blaty.
2. Opakowanie biszkoptów
poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu:
- 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy
Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty.
3. Krem czekoladowy:
- 150 g masła (o temp. pokojowej)
- 2 łyżki cukru
- 120 g serka mascarpone
- 50 g masła czekoladowego
Masło ucieramy na puch, dodajemy masło czekoladowe, cukier i na koniec serek mascarpone o temp. pokojowej. Wykładamy na dolny, wcześniej nasączony biszkopt. Przykrywamy biszkoptami, które po ułożeniu nasączamy ponczem.
4. Krem z mlekiem w proszku
- 150 g margaryny
- 5 czubatych łyżek masła w proszku
- 5 łyżek śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- zapach cytrynowy kilka kropel
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian, łyżkę mleka w proszku, łyżkę śmietanki, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Dodajemy zapach.Wykładamy na biszkopty. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy ponczem.
5. Bita śmietana
- 500 ml śmietany mocno schłodzonej
- 2 szt śmeitan-fix
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.
Ciasto jest przepyszne!
Polecam!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/caffe-latte-ciasto.html