Wykonanie
Czekoladowy tort z
kremem śmietankowym,
brzoskwiniami,
musem czekoladowym i pokruszonymi
cukierkami czekoladowymi ;-) Najlepszy na poprawę nastroju! ;-)
Biszkopt:6
jajek1 i 1/3 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru2 łyżki
kakaołyżeczka
octu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, na sztywną pianę, dodajemy po łyżce
cukru, ubijamy na sztywno. W miseczce mieszamy
żółtka z
octem, dodajemy po łyżce, ubijamy na małych obrotach bardzo delikatnie, dodajemy przesianą przez sitko
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
kakao. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C około 45-50 minutKroimy na 3 części.
Krem śmietankowy:-
budyń śmietankowy z
cukrem- 1 szklanka
mleka- 2 łyżki
masłaW rondelku zagotuj
mleko (3/4 szkl.) dodaj
masło, w pozostałej ilości rozpuść
budyń, wlej na gotujące się
mleko. Po lekkim przestudzeniu, wylej na dolny blat
biszkoptu.
Brzoskwinie:- 4
brzoskwinie-
galaretka brzoskwiniowa (ewentualnie pomarańczowa)
Brzoskwinie obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondelka zalej
wodą okolo 1/2 szklanki, gotuj minimum 15 minut, aż będą się rozpadać. Wystudź.
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki
wody. Dodaj do
brzoskwiń. Wstaw do lodówki. Jak
galaretka zacznie tężeć, wylej na drugi blat
biszkoptu. Przykryj trzecim ostatnim blatem.
Mus czekoladowy:- tabliczka
gorzkiej czekolady 100g- 100 ml
śmietanki 30%W rondelku zagotuj
śmietankę dodaj
czekoladę, rozpuść, gotuj okolo 3 minuty, wystudź, wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie wyłóż krem na tort.Około 10
cukierków czekoladowych, posiekaj na kostkę, wyłóż na
mus czekoladowy.

Smacznego!

;-)Pozdrawiam cieplutko!Zapraszam na FB, wystarczy kliknąć Lubię to !