Wykonanie
Przepis na katarzynkowe ciasto czekał dość długo w mojej poczekalni... Dlaczego? Trudno powiedzieć. Jego czas w końcu nadszedł...Ciasto jest wilgotne, aromatyczne - dzięki powidłom i piernikom. Moja blaszka nie spotkała na swej drodze nikogo, komu by nie smakowało ;)

Składniki:8 jaj2 szkl.
cukru2 szkl.
mąki1 łyżka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczenia4-5 opakowań pierników typu "katarzynki"słoik
powideł śliwkowych (można zrobić bez)1
budyń śmietankowy na 0,75 l
mleka0,75 l
mlekamargaryna lub
masłotabliczka
gorzkiej czekolady50 ml
śmietany kremówkiSposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno. Dodaj
cukier,
żółtka,
ocet i proszek. Delikatnie wmieszaj
mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 180 st.) i piecz ok. 40 minut.
Biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.Przygotuj krem - ugotuj
budyń. Po ostudzeniu zmiksuj go z
margaryną.Wystudzony
biszkopt przekrój na pół. Spodnią część posmaruj powidłami i ułóż na nich pierniki - ściśle, jeden obok drugiego. Przykryj przygotowanym wczesniej kremem. Połóż drugą warstwę
biszkoptu.
Czekoladę roztop z kremówką i wylej na
biszkopt jako polewę.Wstaw do lodówki.
