Wykonanie
Zrobienie sushi samemu w domu, nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lecz potrzebujemy do niego składników, których standardowo w kuchni nie posiadamy. Jak zgromadzimy składniki na sushi,
mogę Was zapewnić że wystarczą Wam na długo i na niejedną japońską kolację.Oczywiście jest kilka rodzajów sushi, te najbardziej popularne to
maki i nigiri. Ja zapraszam Was Kochani na
maki z
wędzonym łososiem,
kawiorem i paluszkami krabowymi.


składniki:-
ryż do sushi (specjalny
ryż bardzo kleisty i o małych ziarenkach)-
ocet do
ryżu (specjalny do sushi)-
cukier,
sól- wodorosty
nori- wasabi (
chrzan japoński), ja kupuję w proszku, można też użyć gotowej pasty wasabi-
imbir marynowany w słoiczku-
sos sojowy (jak będziecie kupować to kupcie bez konserwantów, prawdziwy
sos sojowy nie wymaga żadnych "dopalaczy" ;-) )-
wędzony łosoś-
kawior- paluszki
krabowe-
serek śmietankowy-
serek łososiowy-
ogórek zielony-
awokado dojrzałePrzygotowanie:
ryż wysypujemy do miski z
wodą zalewamy zimna
wodą i płuczemy, tyle
razy aż
woda będzie przeźroczysta, zazwyczaj jest to 6- 8
razy. Po wypłukaniu gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu.Odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimny, zakwaszamy
octem wymieszanym z
solą i
cukrem.Na 400g
ryżu spokojnie możecie użyć z 4 łyżki
octu (
sól i odrobione
cukru do smaku)Następnie kroimy w cienkie podłużne paski
ogórka, usuwamy pestki,
awokado również w paseczki.Proszek wasabi mieszamy z
wodą powinien
mieć bardzo gęstą kremową konsystencje.Matę
bambusową, owijamy folią spożywczą z każdej strony.Układamy
nori, maczając rękę w wodzie, układamy
ryż, pozostawiając na górze pasek około 2 cm.Smarujemy wzdłuż wasabi, układamy składniki z jakich chcemy
maki, według swoich upodobań.Przed zwinięciem rolki, górny pasek smarujemy
wodą.


Mogą to być np. zestawy:-
łosoś,
awokado,
serek śmietankowy-
łosoś,
ogórek,
serek łososiowy- paluszek
krabowy,
łosoś,
serek,
ogórek (lub
awokado)-
łosoś,
kawior,
serek,
awokado (lub
ogórek)-
łosoś, paluszek
krabowy,
kawior,
awokado,
serek śmietnakowy (mój ulubiony zestaw ;-) )



Kombinacji ile fantazji w głowie ;-)Rolkę jaka powstanie kroimy na 8 części. Podajemy z
sosem sojowym i
imbirem w zalewie.

Szczerze polecam!Pychota!pozdrawiam cieplutko ;-)