ßßß Cookit - przepis na FUTOMAKI czyli domowa suszarnia ciąg dalszy...

FUTOMAKI czyli domowa suszarnia ciąg dalszy...

nazwa

Wykonanie

Składniki na 4 futomaki
Kubas (300ml) ryżu do sushi
2 Kubasy (600ml) wody
50ml octu ryżowego
2 łyżki cukru, u mnie brązowy
1 łyżeczka soli
4 nori
Pasta wasabi
Tym razem do sushi powędrowało:
Łosoś wędzony
Paluszki krabowe
Czarny kawior drobny barwiony
Czerwona papryka
Serek Kremowy ogórkowy
Ogórek kiszony
Biały sezam (zdecydowanie lepszy jest czarny ale zbrakło:P)
Kiełki słonecznika (!)
Przygotowanie
Ryż płuczemy przez sito aż woda będzie przeźroczysta. Przekładamy do garnczka i zalewamy wodą. Gotujemy od momentu zagotowania 8-10 minut a następnie trzymamy pod przykryciem już nie gotując przez 15 minut. W occie mieszamy cukier i sól i wylewamy do gotowego ryżu jednocześnie go mieszając. Odstawiamy aby trochę ostygł.
Na całą powierzchnię nori nakładamy ryż i odwracamy płat na drugą stronę - teraz ryż mamy na macie do zawijania sushi a nori na wierzchu. Nori smarujemy wasabi i układamy dodatki. Zawijamy na macie tak samo jak sushimaki. Tak przygotowane futomaki należy teraz obtoczyć w czarnym sezamie lub w kawiorze - ja użyłam jasnego sezamu i czarnego kawioru. Następnie kroimy.
Sushi domowe to na pewno nie jest sushi jakie możemy kupić w knajpie ALE i tak je lubimy :) Wszystko szybko znikało z półmiska tak samo jak z kieliszków ubywało nam wino...taki nasz mały sushi evening :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/10/futomaki-czyli-domowa-suszarnia-ciag.html