Wykonanie

Składniki na 4 futomakiKubas (300ml)
ryżu do sushi2 Kubasy (600ml)
wody50ml
octu ryżowego2 łyżki
cukru, u mnie brązowy1 łyżeczka
soli4
noriPasta wasabiTym razem do sushi powędrowało:
Łosoś wędzonyPaluszki
kraboweCzarny
kawior drobny barwiony
Czerwona paprykaSerek Kremowy
ogórkowyOgórek kiszonyBiały
sezam (zdecydowanie lepszy jest czarny ale zbrakło:P)
Kiełki słonecznika (!)

Przygotowanie
Ryż płuczemy przez sito aż
woda będzie przeźroczysta. Przekładamy do garnczka i zalewamy
wodą. Gotujemy od momentu zagotowania 8-10 minut a następnie trzymamy pod przykryciem już nie gotując przez 15 minut. W occie mieszamy
cukier i
sól i wylewamy do gotowego
ryżu jednocześnie go mieszając. Odstawiamy aby trochę ostygł.

Na całą powierzchnię
nori nakładamy
ryż i odwracamy płat na drugą stronę - teraz
ryż mamy na macie do zawijania sushi a
nori na wierzchu.
Nori smarujemy wasabi i układamy dodatki. Zawijamy na macie tak samo jak sushimaki. Tak przygotowane futomaki należy teraz obtoczyć w czarnym
sezamie lub w
kawiorze - ja użyłam jasnego
sezamu i czarnego
kawioru. Następnie kroimy.

Sushi domowe to na pewno nie jest sushi jakie możemy kupić w knajpie ALE i tak je lubimy :) Wszystko szybko znikało z półmiska tak samo jak z kieliszków ubywało nam
wino...taki nasz mały sushi evening :)

SMACZNEGO SIOSTRY!