Wykonanie

Już od dłuższego czasu chodziła za mną
tarta, ale nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie jakoś zainteresował albo zaskoczył, wiec wymyśliłam sama ;-) ciasto jest prze prze przepyszne, jedno z najlepszych jakie
jadłam.
Słodycz białej czekolady, cierpkość
czarnej porzeczki i kremowy smak
śmietany, a na dodatek jeszcze subtelny krem
waniliowy...... ;-))) musicie go wypróbować, niebo w gębie, bardzo bardzo polecam ;-)czego potrzebujemy:ciasto:25 dag
mąki125g zimnego
masłajajo (gdyby ciasto było za sypkie ewen. jeszcze jedno
żółtko)łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soli

k r em
waniliowy z
białą czekoladą:

1,5 szkl
mleka2łyzki
mąki ziemniaczanejcała
czekolada biała1/4 kostki
masła2 łyżki
cukru waniliowego (ewentualnie słodzik dla odchudzających się)2
żółtkafrużelina porzeczkowa:1,5 szkl
czarnej porzeczkikisiel wiśniowy - 1 łyżka
cukier- 1 łyżkaponadto:1szklanka
śmietanki 30%1 tabliczka
białej czekolady1 śmietanfix (opcjonalnie)1łyżka
cukru pudru.JAK WYKONAĆ.....1. ciasto:wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy, najpierw używając noża, a
potem dłoni, zawijamy w folię i na 2 godz. do lodówki,wyłożyć
ciastem blachę do tarty,piec 25-35 min za złoty kolor w temp. 200 stop. C.




2. krem:

-szklankę
mleka z
cukrem wlewamy do rondelka- zagotować ( na malutkim ogniu), zdjąć z kuchni, dodać połamaną
czekoladę mieszcząc do całkowitego rozpuszczenia-do pół szklanki pozostałego zimnego
mleka, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
żółtka, roztrzepujemy trzepaczką, następnie wlać do zagotowanego
mleka, postawić na ogniu cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania, krem będzie miał konsystencje przypominającą
budyń, zestawić przestudzić

3. frużelina:1 szkl.
porzeczek zmiksować z
cukrem1 łyżkę
kisielu rozpuścić w 1/4 szkl
wody (zimnej)do rondelka wlać około 1/4 szkl
wody, wlać zmiksowane
porzeczki, wymieszać, zagotować, ciągle mieszając wlać rozmieszany
kisiel, ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i do rondelka dodać pozostałe
porzeczki całe.

4.
bita śmietanaśmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówceubijać na wysokich obrotach pod koniec dodać
cukier puder i
smietan fix (wtedy na pewno się ubije)5.
białą czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach



wykładamy
bitą śmietanę...




POSYPUJEMY WIÓRKAMI
BIAŁEJ CZEKOLADY


TARTE TRZEBA SCHOWAĆ DO LODÓWKI NA 3 GODZINY I PO TYM CZASIE PODAWAĆ

Wiem że trudno wytrzymać ;-))))

Smacznego ;-)))

pozdrawiam cieplutko .....