ßßß
Składniki:3 banany,30 dag truskawek,1 galaretka truskawkowa,2 szklanki mąki pszennej,½ kostki masła lub margaryny,3 łyżki8 śmietany,½ szklanki cukru pudru,2 żółtka,1 białko jaja,1 cukier waniliowy.Wykonanie:Mąkę przesiać, dodać żółtka, masło, śmietanę i cukry. Zagęścić ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy dno formy, wyciągając brzegi.
Nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Upiec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance zagotowanej, gorącej wody i schłodzić. Pokroić banany i truskawki i wyłożyć na wystudzonym placku. Galaretką prawie tężejącą zalać tratę z owocami i wstawić do lodówki.