ßßß Cookit - przepis na Serowiec w kruchym cieście

Serowiec w kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

A na zakończenie akcji dla odmiany coś na słodko, przepyszny o delikatnym smaku serowniczek oblany lukrem w chrupiącym kruchym cieście, po prostu rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 kopiasta łyżka cukru pudru
Masa serowa:
50 dag potrójnie mielonego sera
1/3 kostki masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki ciasta wyrabiamy w malakserze lub mikserem.
Jeszcze przed zmiksowaniem......................................................
Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy ukształtowaną z ciasta kulę w folię i przez godzinę wychładzamy w lodówce.
Kula ciasta przed chłodzeniem.....................................................................
Przygotowujemy ser: masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku na przemian z serem.
Miksowanie masy serowej.....................................
Do połączonych składników dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, dokładnie, ale delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.
Z pianą z białek..............................................................
Wychłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy jeden placek i wykładamy nim spód niewielkiej foremki lub małej tortownicy( foremkę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie silikonowa bez smarowania), nakłuwając widelcem w kilku miejscach.
Ciasto przed pieczeniem...................................................................
Podpiekamy ciasto w nagrzanym do 200'C piekarniku przez 10-12 minut, w tym czasie placek powinien się delikatnie zrumienić. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i trzymamy w chłodnym miejscu. Na podpieczony, lekko wychłodzony spód wykładamy masę serową.
Podpieczony spód z masa serową...................................................
Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy rozwałkowanym, surowym ciastem, a następnie lekko nakłuwamy widelcem.
Nakładanie drugiego ciasta.........................................
Całość wstawiamy na 60- 70 minut do nagrzanego do temp. 180'C piekarnika. Zrumienione ciasto, jeszcze ciepłe, polewamy lukrem utartym z cukru pudru, białka i soku z cytryny. Smacznego !
Z lukrem...............................................................
Serowiec w kruchym cieście..................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/06/Serowiec-w-kruchym-ciescie.html