Wykonanie


A na zakończenie akcji dla odmiany coś na słodko, przepyszny o delikatnym smaku serowniczek oblany lukrem w chrupiącym kruchym cieście, po prostu rozkosz dla podniebienia.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej10 dag
masła1/2 szklanki kwaśnej
śmietany2
żółtka1 kopiasta łyżka
cukru pudruMasa serowa:50 dag potrójnie mielonego
sera1/3 kostki
masła3
jajka3/4 szklanki
cukru pudrucukier waniliowyLukier:1/2 szklanki
cukru pudru1
białko1 łyżeczka
soku z cytrynySkładniki ciasta wyrabiamy w malakserze lub mikserem.

Jeszcze przed zmiksowaniem......................................................Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy ukształtowaną z ciasta kulę w folię i przez godzinę wychładzamy w lodówce.

Kula ciasta przed chłodzeniem.....................................................................Przygotowujemy
ser:
masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na puch, cały czas ucierając dodajemy po jednym
żółtku na przemian z
serem.

Miksowanie masy serowej.....................................Do połączonych składników dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek, dokładnie, ale delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.

Z pianą z
białek..............................................................Wychłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy jeden placek i wykładamy nim spód niewielkiej foremki lub małej tortownicy( foremkę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie silikonowa bez smarowania), nakłuwając widelcem w kilku miejscach.

Ciasto przed pieczeniem...................................................................Podpiekamy ciasto w nagrzanym do 200'C piekarniku przez 10-12 minut, w tym czasie placek powinien się delikatnie zrumienić. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i trzymamy w chłodnym miejscu. Na podpieczony, lekko wychłodzony spód wykładamy masę
serową.

Podpieczony spód z masa
serową...................................................Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy rozwałkowanym, surowym
ciastem, a następnie lekko nakłuwamy widelcem.

Nakładanie drugiego ciasta.........................................Całość wstawiamy na 60- 70 minut do nagrzanego do temp. 180'C piekarnika. Zrumienione ciasto, jeszcze ciepłe, polewamy lukrem utartym z
cukru pudru,
białka i
soku z cytryny. Smacznego !

Z lukrem...............................................................

Serowiec w kruchym cieście..................................................