Zdrowa, pyszna i pożywna zupa krem z pomidorów. Dziś nietypowo- z dodatkiem gotowanej soczewicy i kostkami soi. Wyszła naprawdę pyszna!Składniki:pomidory w puszce 400 gsoczewica gotowana w puszce – 250 gświeża bazyliaoliwa do podsmażenia1/2 cebuli2-3 ząbki czosnku600 ml wywaru drobiowego lub warzywnegosól, pieprz do smakujogurt naturalny5 łyżeczek przecieru pomidorowego+ opcjonalnie kostki soi do zupyWykonanie:Cebulę i czosnek pokroić, następnie delikatnie podsmażyć na oliwie z dodatkiem świeżej bazylii. Dodać pomidory i gotowaną soczewicę (jeżeli przygotowujemy ją tradycyjnie to najpierw należy ją przepłukać i ugotować w osobnym garnku)- całość zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Następnie całość zmiksować blenderem. Podawać gorące z np. Kostkami ugotowanej soi i świeżą bazylią. Dodatkowo podać jogurt w osobnym naczyniu.