Wykonanie
Składniki:25 dag
mąki tortowej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,10 dag
margaryny,5 dag
smalcu,¾ szklanki
cukru pudru,2
żółtka jaja,1 puszka
maku z
bakaliami,5
białek,¾ szklanki
cukru,tłuszcz do formy,
wiórki kokosowe do farmy.Wykonanie:
Margarynę i
smalec posiekać, dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukier i
żółtka, następnie wyrobić kruche ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy.
Na ciasto wyłożyć
mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.
Ubić
białka z
cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek
i piec jeszcze przez 15 minut.