Wykonanie
Ciasto delikatne i wyśmienite w smaku, mój mąż nie mógł się nim najeść cały czas powtarzając biorąc kolejny kawałek, że jeszcze nie wyczuł dokładnie jego smaku . Przepis na ciasto pochodzi z gazety "Domowe Ciasta" .Składniki na ciast
makowe:10
białek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka suchego
maku12,5 dag
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę budyniowo-
kokosową:2 szklanki
mleka1 kostka
margaryny3 łyżki
mąki pszennej8 łyżek wiórek
kokosowych2
żółtka1 szklanka
cukru pudruPonadto:2
czekolady mleczne1 łyżka
margarynywiórka kokosowe do posypaniatłuszcz do wysmarowania blaszki
mąka do obsypania formy
Białka ubijamy z
cukrem.
Białka i
cukier........................................................................Do ubitych
białek stopniowo dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną
margarynę,
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
mak.
Składniki na ciasto
makowe............................................................................Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i obsypana
mąką dużą blaszkę.
Na blaszce....................................................
Wyrównujemy...................................................................Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto po upieczeniu..........................................................................Gotujemy szklankę
mleka, a w pozostałym
mleku mieszamy
mąkę,
żółtka oraz
wiórki kokosowe.
Żółtka,
kokos i
mąka................................................................
Po wymieszaniu z
mlekiem...............................................................Gotowy płyn wlewamy na wrzące
mleko i gotujemy
budyń.
Gotowanie budyniu.........................................................................................
Budyń po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem.
Margaryna i
cukier puder.....................................................Do utartej
margaryny dodajemy stopniowo ostudzony
budyń kokosowy.
Margaryna z
budyniem...........................................Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Na jeden płat ciasta wykładamy masę budyniowo-
kokosową, wyrównujemy.
Masa i ciasto................................................................................Masę przykrywamy drugim płatem ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i rozpuszczoną mieszamy z
margaryną.
Czekolada w kąpieli
wodnej.......................................................Polewą oblewamy wierzch ciasta oraz posypujemy je obficie wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!
Ciasto z polewą.....................................................................
Wyrównanie polewy na całej powierzchni............................................
Ciasto obsypane
kokosem....................................................
Ciasto
makowo-
kokosowe.....................................................
Z bliska..................................................................................
I jeszcze raz..............................................................................
I na koniec..........................................................