Wykonanie
Tym razem już nie taki lekki deser.Ale takie również muszą być w mojej codziennej diecie :)Składniki (duża blacha):Ciasto:~250g
margaryny~400g
mąki tortowej~3 łyżeczki
proszku do pieczenia~4
zółtka~150-200g
cukruMasa serowa:~800 g
sera białego~50g
cukru pudru~jajko~50g
masłaMasa makowa:~ 400g
maku~100g
cukru pudru~dowolne
bakalie~4
białka~łyżeczka
proszku do pieczeniaDowolny dżem/
owoce kandyzowane
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto ręcznie zagniatamy i bardzo dokładnie wyrabiamy.1/5 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki.Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki,rozwałkowujemy i wykładamy na wytłuszczoną blachę.
Mak mielimy parę
razy,mieszamy z
cukrem pudrem,
bakaliami i
proszkiem do pieczenia.
białka ubijamy i bardzo delikatnie mieszamy z resztą masy makowej.
Ser mielimy/ miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek,Dodajemy miękkie
masło,
cukier i
jajko, dokładnie mieszamy.Wykładamy na przemian masę
serową,
makową i
dżem aż do wykończenia.Można również na ciasto wyłożyć jedną masę
makową, na nią
dżema na nią masę
serową.Na górę ciasta dodajemy starte na grubych oczkach zamrożone ciastoPieczemy godzinę w 180 stopniach
Ciasto zrobiłam dla mamusi, która chciała albo sernik albo makowiec :) i bardzo lubi słodkie ciastaa nie "wynalazki" :p
Dla osób chcących
mieć konto za darmo: https://rybka.produktyfinansowe.pl/e/lead/25/Bank millenium, sama posiadam i polecam! ;)