ßßß
W biedronce była promocja na bakalie itp... Więc kupiłam gotową masę makową :)To mój pierwszy makowiec ale wyszedł pyszny :)Składniki:Masa makowa 1800 gBułka tarta 4 łyżkibiałka x 2Ciasto:mąka 400 gcukier 150 gproszek do pieczenia - 1 łyżeczkamargaryna - 1 kostkasmalec - 2 łyżkiżółtka x 2śmietana 18% - 200 mlLukier:białka x 2margaryna - pół kostki (rozpuszczona)cukier puder - szklankaNajpierw robimy ciasto. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy aż utworzy się jednolita masa (w razie gdyby ciasto się kleiło można dodać mąki). Gotowe ciasto wkładamy na 0,5 h do lodówki.Masa makowa - ubijamy białka na sztywna pianę do których dodajemy masę makową i bułkę tartą. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i rozkładamy na blachę równiutko. Na ciasto masa i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 1 h.Upieczone ciasto polewamy lukrem (lukier roimy tak: ubijamy białka, powoli dosypujemy cukier puder i dolewamy ostudzoną margarynę).Gotowe :)Smacznego życzy blond Stefa :)