Wykonanie
Ten przepis polecam przede wszystkim tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę w kuchni. Jest bardzo prosty- zawsze się udaje.Inne szarlotki na tradycyjnakuchnia
Składniki na ciasto:½ kg
mąki krupczatki25 dag
margaryny15 dag
cukru2
żółtka3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżka
smalcutłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy2 dag
cukru pudruSkładniki nadzienia
jabłkowego:1 ½ kg
jabłek15 dag
cukru½ łyżeczki
cynamonuWykonanie placka:
Jabłka obrać, zetrzeć, dodać
cukier z
cynamonem, wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem.
Żółtko utrzeć z
cukrem i
śmietaną, dodać do ciasta i delikatnie zagęścić- następnie odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Ciasto schłodzone podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Poprzekłuwać widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto. Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie z
jabłek i ozdobić kratką zrobioną z drugiej połowy ciasta. Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a po upieczeniu posypać obficie
cukrem pudrem.