Wykonanie
Jest wiele przepisów na szarlotkę i zapewne każdy ma swój ulubiony, dlatego ja chciałam podzielić się swoim : )Jest to przepis mojej cioci wypróbowany na wielu rodzinnych spotkaniach. Ciasto jest kruche i maślane, na górze
jabłka pachnące
cynamonem, a wszystko przykryte białą chmurką, czyli
bezą ; )Zapraszam do spróbowania !
Składniki na ciasto :3 szklanki
mąki krupczatki1 kostka
margaryny do pieczenia (250g)2 lub 3
cukry wanilinowe6
żółtekWszystkie składniki siekamy razem i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wałkujemy ciasto i wyklejamy nim balszkę. Nakuwamy ciasto widelcem i pieczemy na "złoto" w temperaturze 180 stopni. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, to zawijamy je w folię aluminiową lub woreczek foliowy i wkładamy do zamrażalnika.
Składniki na farsz
jabłkowy:1,5 lub 2kg
jabłek20dag
cukru pudru1 łyżka
cynamonuJabłka obieramy i tarkujemy na grubych oczkach. Następnie mieszamy
jabłka z
cukrem i
cynamonem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.Składniki na pianę:6
białek0,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
wiórków kokosowych (opcjonalnie)Pianę z
białek ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy
cukier i wiórki.Na uprzednio upieczone ciasto wylewamy masę
jabłkową, na to pianę z
białek a na wierzch możemy starkować pozostałe ciasto, które włożyliśmy do zamrażarki.Pieczemy przez około 20-30 min w temp. 160 stopni.o.