Wykonanie
Chyba najpopularniejsze polskie danie :)
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2014_slash_06_slash_ruskie-pierogi/l/-2076723579.JPG)
Składniki na ciasto:40 dag
mąki,1
jajo,1 łyżka
oleju.Składniki na nadzienie:8
ziemniaków,35 dag
sera białego,5 dag
smalcu,2
cebule,
sól,
pieprz do smaku,10 dag
masła.Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować – ostudzić. Następnie zmielić w maszynce razem z
serem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na
smalcu i dodać do
ziemniaków i przyprawić do smaku. Ciasto wyrobić z dodatkiem ciepłej
wody aż będzie miękkie i ciągliwe. Po czym rozwałkować , wykrawać szklanka kółka, nakładać farsz, formować pierogi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ciepłe polane roztopionym
masłem lub
śmietaną.