Tradycyjnie roladę sporządzało się z mięsa wieprzowego, jednak spotyka się coraz częściej rolady robione z użyciem innego mięsa. Ja dziś skorzystałam z kurczaczka. Wnętrze wykonałam dziś też dosyć nietypowo- pomidor, pietruszka, szynka, ser. Całość otoczyłam w chrupiącym cieście.Składniki:5 filetów z kurczaka2 łyżeczki przyprawy Vegeta3 łyżki masła5 plastrów szynki5 plastrów żółtego sera1 pomidornatka pietruszkiskładniki ciasta:2 jaja2 łyżki śmietany2 łyżki mąkisól do smakuolej do smażeniaWykonanie:Filety opłukać, osuszyć i delikatnie rozbić. Posypać Vegetą i odstawić na chwilę. Następnie na każdym filecie położyć plasterek szynki, żółtego sera, kawałki pomidora, drobno posiekaną natkę pietruszki i odrobinę masła.Zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Jaja wymieszać ze śmietaną, mąką i posolić do smaku.Roladki zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.