Wykonanie
Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania, jednak można podawać ją również na ciepło.

Składniki:1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
seler naciowy1 świeży
ogórek1
ostra papryczka1 puszka
pomidorów10 dag grzanek½ litra
bulionu warzywnego1
owoc awokadosól,
cukier,
natka pietruszki½
cytryny2 placki tortilli8 łyżek
oliwyWykonanie:
Cebulę,
czosnek,
łodygi selera pokroić drobno razem z papryczką i zeszklić na połowie
oliwy. Dodać
pomidory z puszki,
bulion i grzanki. Gotować około ½ godziny, następnie zmiksować, przyprawić do smaku i schłodzić.
Awokado obrać ze skórki, pokroić, skropić
sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną
natką pietruszki i pokrojonym
ogórkiem. Tortillę zrolować pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym
oleju na złoty kolor. Masę z
awokado i tortillę włożyć do zupy i w razie potrzeby doprawić.