Wykonanie
Marchewki są pełne beta-karotenu i witaminy A. Zawierają również dużo błonnika jakże cennego w naszej codziennej diecie. Z racji trwającego sezonu
marchewkowego i ogromnych zapasów jakie posiadam- dziś postanowiłam przyrządzić mix sałatek
marchewkowych.
MARCHEW Z
BOCZKIEM:½ kg
marchewki1 mała
cebula10 dag
wędzonego boczkuNatka pietruszkiSól do smakuWykonanie:
Marchew umyć, pokroić w kostkę z
cebulą i
boczkiem. Następnie smażyć do miękkości, w razie potrzeby podlać
wodą. Pod koniec duszenia doprawić do smaku i wymieszać z
natką pietruszki.
MARCHEW W PANIERCE MIGDAŁOWEJ:½ kg
marchewki1 łyżka
masła2
jaja5 dag
płatków migdałowych1 łyżka
bułki tartejSól i
cukier do smakuTłuszcz do smażeniaWykonanie:
Marchewkę umyć, pokroić wzdłuż i zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem
cukru i
masła. Następnie ugotować i odcedzić.
Płatki migdałowe wymieszać z
bułką tartą, po czym panierować
marchewkę w rozmąconym
jajku i panierce. Smażyć na wolnym ogniu na rumiano.
MARCHEW W MUSIE
MORELOWYM:½ kg
marchewki5 dag
żurawiny2 łyżki
dżemu morelowego (najlepiej domowy)2 łyżki
masłaSól,
cukier,
sok z cytryny.Wykonanie:
Marchew umyć, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem
cukru i ugotować na wolny ogniu ( nadmiar
wody odlać). Pod koniec gotowania dodać
masło,
żurawinę,
dżem i
sok z cytryny do smaku.