Były ostatnio jabłka na szarlotkę do słoików więc i musi być szarlotka :) Pyszna, prosta - przykryta leśną piankową kołderką. Smacznego!Składniki biszkoptu:5 jajek½ szklanki cukru1 szklanka mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka octuSkładniki marmoladkijabłkowej:1 kg jabłek2 łyżki octu1 szklanka cukru2 galaretki cytrynoweSkładniki na piankę:2 galaretki z owoców leśnych2 opakowania śmietany śnieżkiBorówki lub jeżynyWykonanie marmoladki:Jabłka kroimy w grubą kostkę, skrapiamy octem i odstawiamy na parę godzin. Następnie wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około godziny cały czas mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłekgalaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓWWykonanie biszkoptu:Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni.Wykonanie pianki owocowej:Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladęjabłkową i posypujemy owocami leśnym.