Wykonanie
Ten przepis chodził za mną od jakiegoś czasu. Pamiętam te
grzybki jeszcze z dzieciństwa. Są nieco pracochłonne, dlatego zabrałam się za ich przygotowanie właśnie w ten długi weekend:) wyszły super smaczne i śliczne :)Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy i miałam mały problem z ich przygotowaniem. Dlatego dziś publikuje ten przepis w wykonaniu krok po kroku:)

Składniki:ciasto:50 dag
mąkiszklanka
śmietany 12%1 kostka
margarynykrem:1 opakowanie budyniu
waniliowego1 kostka
masłamleko (wg opisu na opakowaniu budyniu)
Polewa czekoladowa:0,5 kostki
margaryny3 łyżki
cukru5 łyżek
śmietany 12%1 łyżka
żelatyny (rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej
wody)1 łyżka
kakaoPozostałe:łyżka
makubiałko jajkaodrobina
olejuWykonanie:1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.2. Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części.

3. Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki,

a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.


Ze skrawkowego ciasta formować w dłoniach małe wałeczki (o średnicy nie większej niż wycięta dziurka w krążkach). Maczać końcówkę "trzonków" w
białku i
maku.

4. Rozwałkować drugą część na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką i nakładać na zewnętrzną część foremek (wysmarowanej
olejem). Ciasto naciągnąć na całą powierzchnię (stąd grubość ciasta musi być odrobinę większa, aby pokryła całą powierzchnię foremki)

Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w
białku i
maku.5. Gotowe części
grzybków pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, w temp. 180-200stC.


6. W
między czasie przygotowujemy krem i polewę.7. Krem:
budyń gotujemy na
mleku, studzimy.
Masło ucieramy, stopniowo dodając
cukier i
budyń.8. Polewa:
Masło topimy, dodajemy
kakao,
żelatynę (rozpuszczoną w wodzie),
cukier i
śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.9. Wystudzone kapelusze maczamy w
czekoladzie,

następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.

10. Gotowe
ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.
