ßßß
Składniki:ciasto:50 dag mąkiszklanka śmietany 12%1 kostka margarynykrem:1 opakowanie budyniu waniliowego1 kostka masłamleko (wg opisu na opakowaniu budyniu)Polewa czekoladowa:0,5 kostki margaryny3 łyżki cukru5 łyżek śmietany 12%1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody)1 łyżka kakaoPozostałe:łyżka makubiałko jajkaodrobina olejuWykonanie:1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.2. Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części.
3. Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki,
a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.
Ze skrawkowego ciasta formować w dłoniach małe wałeczki (o średnicy nie większej niż wycięta dziurka w krążkach). Maczać końcówkę "trzonków" w białku i maku.
4. Rozwałkować drugą część na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką i nakładać na zewnętrzną część foremek (wysmarowanej olejem). Ciasto naciągnąć na całą powierzchnię (stąd grubość ciasta musi być odrobinę większa, aby pokryła całą powierzchnię foremki)
Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w białku i maku.5. Gotowe części grzybków pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, w temp. 180-200stC.
6. W między czasie przygotowujemy krem i polewę.7. Krem: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając cukier i budyń.8. Polewa: Masło topimy, dodajemy kakao, żelatynę (rozpuszczoną w wodzie), cukier i śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.9. Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie,
następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.
10. Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.