Wykonanie
Wczoraj były chwile radości, a dziś jest czas, żeby się chwalić:) Jakiś czas temu na blogu mogliście oglądać banerek zachęcający do oddawania na mnie głosów w konkursie BlogerChef . Waszych głosów było bardzo dużo i bardzo Wam za to dziękuję, jednak z głosowania do półfinału przechodziła tylko jedna osoba. Siedmiu pozostałych półfinalistów wybierało jury i w tym zacnym gronie znalazłam się też ja:) Bardzo, bardzo się z tego powodu cieszę i już nie
mogę się doczekać, bo liczę na świetną zabawę w trakcie półfinału!

Tematem ostatniego zadania była kuchnia Dalekiego Wchodu. W Bielsku-Białej
będę przygotowywać danie główne -
polędwicę z
ananasem, która wkrótce pojawi się na blogu, a także te oto chińskie
ciasteczka. Nie powstałyby one, gdyby nie surowa ocena Asi z bloga Biedronka w kuchni, która miała odwagę okrutnie ;) i konstruktywnie skrytykować moją pierwszą próbę i zachęciła mnie do dalszych eksperymentów! Myślę, że
Asia wie, że to doceniam :)A teraz same
ciasteczka. Z ich przygotowaniem jest tak, że samą masę robi się szybciutko, jednak nie można piec zbyt wielu "placków" na raz. Zwłaszcza za pierwszym razem:)
Ciasteczka formujemy na gorąco, więc tym, którzy mają wrażliwe dłonie mogą się przydać cienkie, bawełniane rękawiczki.Z tego powodu przygotowanie pierwszej porcji może wymagać sporo czasu i cierpliwości. Pieką się około 8 - 11 minut, a proponuję zaczynać od dwóch na raz. Jak nabierzecie wprawy można spróbować więcej - nawet sześć za jednym zamachem, ale wtedy trzeba wyciągać je
łopatką bezpośrednio z piekarnika.Potrzebne też będzie sporo akcesoriów: mikser, blacha do
ciastek, forma do muffinów (lub np. małe okrągłe szklaneczki) i
łopatka do ściągania
ciastek z blachy.Można się przy tym naprawdę dobrze bawić :)Składniki:- 2
białka- 3 łyżki
oleju- 1/2 szklanki
mąki- 1/4 szklanki
cukru- łyżka
cukru z
wanilią- 3 łyżki
wody- szczypta
soliPrzygotowanie:1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni (BEZ termoobiegu - to bardzo ważne!). Mikserem ubijamy
białka z
olejem na puszystą masę, ale nie na sztywno. Następnie dodajemy pozostałe składniki i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji zbliżonej do ciasta naleśnikowego.2. Blachę do pieczenia
ciasteczek smarujemy tłuszczem. Następnie nakładamy na nią 3/4 łyżki ciasta i rozsmarowujemy tak, aby powstało bardzo cienkie kółko. Jednocześnie smarujemy maksymalnie 2 - 3 takie kółka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, aż brzegi
ciasteczek zrobią się rumiane.3.
Łopatką ściągamy po jednym
ciasteczku i szybko je formujemy: wkładamy karteczkę, składamy na pół, zaginamy na brzegu szklanki lub miseczki i wkładamy na chwilę do foremki do muffinek, co pomoże
ciasteczkom zachować kształt. Ważne, żeby nie piec zbyt wielu
ciasteczek na raz (lub wyciągać je bezpośrednio z piekarnika), ponieważ kształtować można tylko bardzo ciepłe - zimne połamią się zanim zdążymy je ukształtować.Z podanej ilości składników przygotujemy około 20
ciasteczek.