Wykonanie
Gruszki to jedne z najbardziej słodkich
owoców! Doskonale zaspakajają apetyt na "coś słodkiego"- więc na większości Pań- będących na diecie są zbawienne! :) Ponadto
gruszki dostarczają organizmowi wiele potrzebnego błonnika, żelaza, potasu, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B!Ja dziś wykorzystałam je do tradycyjnego serniczka :) Kalorie na dziś odstawiam na bok :) Mały kawałeczek rozkoszy
serowo- gruszkowej jeszcze nikomu nie zaszkodził :)

Składniki:Ciasto:2,5 szklanki
mąki18 dag
margaryny1 łyżka
smalcu1 łyżka
proszku do pieczenia2 całe
jaja1
żółtkoCukier wanilinowy0,5 szklanki
cukruMasa serowa:1 kg
sera białego2
jaja1 szklanka
cukru1
żółtkoBudyń waniliowyAromat arakowy+ 2
galaretki gruszkowe3 duże
gruszkiWYKONANIE:Ciasto:Do
mąki wsypujemy
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy, 0,5 szklanki
białego cukru, dodajemy 2
jaja,
żółtko i
miękką margarynę ze
smalcem. Ugniatamy ciasto i rozprowadzamy na blasze (wyłożoną pergaminem).Masa serowa:
Ser mielimy, dodajemy 2
jaja,
żółtko,
budyń sypki, aromat i szklankę
cukru. Miksujemy, aby uzyskać gładką konsystencję.
Ser przekładamy na ciasto, następnie układamy pokrojone
gruszki i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.


Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.

W
między czasie przygotowujemy
galaretkę i lekko tężejącą zalewamy
gruszki na cieście.

Ciasto chłodzimy w lodówce.