Wykonanie
Dzisiejszy dzień mianuję "dniem
cukinii"! Na początek leczo z
cukinii do pasteryzowania. Była to moja ulubiona potrawa studencka :) Gotowe do podania- tylko ugotować trochę
ryżu czy
makaronu i danie główne gotowe! Polecam- dla zapracowanych szczególnie!

Składniki1 kg
cukinii0,5 kg
fasoli lub
kukurydzy1 kg
cebuli1 kg
marchewki0,5 kg
papryki6 dużych
pomidorów1 kostka
masłaSól,
pieprz,
maggi,Mały słoiczek
przecieru pomidorowegoWykonanie
Fasolę moczyć jeden dzień wcześniej, następnie gotować w osolonej wodzie do miękkości (jeżeli dodajemy
kukurydzę z puszki to tylko dosypujemy do lecza pod koniec gotowania).
Cebulę,
paprykę i
cukinię pokroić w paski,
marchew zetrzeć na tarce. Warzywa smażyć na
maśle do miękkości, następnie razem z
fasolą lub
kukurydzą przełożyć do garnka. Dodać obrane ze skórki
pomidory,
przecier pomidorowy i
przyprawy. Dolać odrobinę
wody- 1 lub 2 szklanki- w zależności jak gęste chcemy otrzymać danie. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Przełożyć je do słoi i pasteryzować około 20 minut.