ßßß
Składniki (na 2- 3 porcje):pół średniej cebuli1 duża pierś z kurczaka (około 150 g)1,5 strąka papryki (u mnie czerwona i żółta)kilka strąków fasoli masłowej1/3 - 1/4 cukinii2-3 dojrzałe pomidory (użyłam pomidorów typu Lima)sól, pieprz, tymianekPrzygotowanie:Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj niezbyt drobno. Paprykę pokrój na kawałki wielkości około 2x2 cm. Cukinię (bez obierania) pokrój na plastry grubości 0,5 cm, a każdy z plastrów na 4 lub 6 części. Fasolę pokrój na kawałki podobnej wielkości co paprykę. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.Mięso smaż na oleju przez około 10 minut. Dodaj cebulę i smaż dalej często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dorzuć paprykę i fasolkę, całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś około 5-10 minut, aż papryka i fasolka nieco zmiękną. Następnie dorzuć cukinię i dopraw tymiankiem. Duś kilka minut aż cukinia zmięknie. Wszystkie warzywa powinny być ugotowane, ale mogą zachować nieco swej chrupkości. Na koniec dorzuć pomidory, smaż wszystko razem jeszcze ze 2 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem lub ryżem.
