Murzynek to ciasto, którego smak zapewne każdy zna. Jest prosty w przygotowaniu- upiec go może każdy- trudno żeby się nie udał! Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu (ponadto składa się z niewielu składników). Dziś prezentuje Państwu Murzynka z popularnym ostatnio rabarbarem.Składniki:Ø 2 szklanki mąkiØ 20 dag margarynyØ 30 dag cukruØ 5 jajØ 3 łyżki oliwyØ 3 łyżki kakaoØ 1/3 szklanki wodyØ ½ łyżeczki proszku do pieczeniaØ ½ łyżeczki sodyØ 1 cukier waniliowyØ Tłuszcz i wiórki kokosowe do formyØ RabarbarWykonanie:Margarynę, oliwę, cukier, kakao i wodę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę przestudzić, a następnie połączyć z żółtkami, mąką z proszkiem, sodą i cukrem waniliowym. Składniki dokładnie wymieszać i dodać sztywno ubitą pianę z białek.Ciasto wlać do formy, ułożyć pokrojony rabarbar i piec w temperaturze 160°C przez 35 minut. Zamiast rabarbaru możemy dodać inne owoce sezonowe.