Wykonanie
Zastanawiam się, ile ten przepis ma lat... Szacuję, że około dwudziestu... Kartka w zeszycie już zżółkła, została też naznaczona wieloma plamami... Przepis jest jednak niepoprawialny :) Zawsze smakuje doskonale. Raz możecie go przygotować w wersji saute, innym razem z
gruszkami, a kolejnym... może z wiśniami? Tak, jak lubicie :)

Składniki:
1 1/2 kostki
margaryny3/4 szkl.
wody1
cukier waniliowy2 szkl.
cukru4 łyżki ciemnego
kakao8 jaj
2 1/2 szkl.
mąki3 łyżeczki proszku
Sposób przygotowania:
Tłuszcz,
wodę,
cukier waniliowy,
cukier i
kakao zagotuj. Następnie odlej 1/2 szkl. i poczekaj, aż całość ostygnie.
Do wystudzonej większości dodaj kolejno:
jajka,
mąkę i
proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz i lubisz, możesz dodać tak jak ja - obrane i pokrojone
gruszki.
Piecz do suchego patyczka - około 50-60 minut w 180 st. Po wystudzneiu ciasta rozpuść pozostałą 1/2 szkl. polewy i polej nią ciasto.