Wykonanie
Po tradycyjnych ciasteczkach
ryżowych przyszedł czas na pyszne,
migdałowe, z dodatkiem
czekolady. Piekłam je trochę krócej, przez co są lekko wilgotne i ma się wrażenie, że lekko się ciągną w środku. Te zdecydowanie wpisują się na listę ulubionych i bardzo je Wam polecam.


Składniki:200 g. miękkiego
masła1 szklanka
cukru 1 opakowanie (160 g) kleiku
ryżowego100 g.
wiórków kokosowych20 g. mielonych
migdałów3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaduża szczypta kwasku
cytrynowegoszczypta
soli do ubijania
białek1 łyżeczka ciemnego
kakao1-2 krople ekstraktu
migdałowego50 g.
czekolady mlecznejPrzygotowanie :
Masło ucieram z
cukrem, dodaję
żółtka, kwasek
cytrynowy,
proszek do pieczenia. Ubijam pianę z
białek ze szczyptą
soli. Do
masła z
cukrem i
żółtkami dodaję ekstrakt
migdałowy i
kakao, mieszam. Następnie dodaję po porcji kleiku, wiórków,
migdałów i piany z
białek, mieszam. Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego, spłaszczam je, nadaję podłużny kształt i układam na blasze wyłożonej papierem (
ciastka w trakcie pieczenia rosną i lekko się rozlewają, trzeba zachować odstępy) Piekę w temp. 150 stopni, sprawdzając po ok. 30-35 minutach, czy są gotowe. Odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej, przekładam ją do woreczka, ucinam róg i wyciskając ozdabiam
ciasteczka. Pozwalam
czekoladzie całkowicie zastygnąć (można wstawić
ciastka na 10 minut do lodówki).Przepis autorski.