Wykonanie
Od kilku dni jestem w transie pieczenia
ciasteczek, bo przecież tak miło się je rozdaje, prawda? Jak zwykle piekę moje ukochane
ciastka ryżowe, a części z nich nadałam trochę świątecznego charakteru. Może ktoś z tej propozycji skorzysta :)



Składniki:200 g. miękkiego
masła 1 szklanka
cukru 3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaduża szczypta kwasku
cytrynowego1 opakowanie (160 g) kleiku
ryżowego100-150 g.
wiórków kokosowych1 łyżeczka
kakaokilka łyżek suchego
makuszczypta
soliPrzygotowanie:Miękkie
masło ucieram mikserem z
cukrem przez 3 minuty, po czym dodaję
żółtka, kwasek
cytrynowy i
proszek do pieczenia. Miksuję jeszcze przez chwilę. Ubijam pianę z
białek ze szczyptą
soli. Do utartej masy dodaję
kakao i
mak, a
potem kleik, wiórki i pianę z
białek. Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości małego
orzecha włoskiego i układam je na blasze wyłożonej papierem. (
Ciastka w trakcie pieczenia lekko rosną i troszkę się rozlewają, więc jeśli chcecie
mieć okrągłe, równe
ciasteczka, zachowajcie kilkucentymetrowe odstępy) Piekę w temp. 150 stopni ok. 20 minut - czas pieczenia zależy od piekarnika. Powinny być złote.
