ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka ryżowe z makiem

Ciasteczka ryżowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Od kilku dni jestem w transie pieczenia ciasteczek, bo przecież tak miło się je rozdaje, prawda? Jak zwykle piekę moje ukochane ciastka ryżowe, a części z nich nadałam trochę świątecznego charakteru. Może ktoś z tej propozycji skorzysta :)
Składniki:
200 g. miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta kwasku cytrynowego
1 opakowanie (160 g) kleiku ryżowego
100-150 g. wiórków kokosowych
1 łyżeczka kakao
kilka łyżek suchego maku
szczypta soli
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem przez 3 minuty, po czym dodaję żółtka, kwasek cytrynowy i proszek do pieczenia. Miksuję jeszcze przez chwilę. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Do utartej masy dodaję kakao i mak, a potem kleik, wiórki i pianę z białek. Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układam je na blasze wyłożonej papierem. (Ciastka w trakcie pieczenia lekko rosną i troszkę się rozlewają, więc jeśli chcecie mieć okrągłe, równe ciasteczka, zachowajcie kilkucentymetrowe odstępy) Piekę w temp. 150 stopni ok. 20 minut - czas pieczenia zależy od piekarnika. Powinny być złote.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/ciasteczka-ryzowe-z-makiem.html