Wykonanie
Odmieniłam nieco nasze ukochane
ciasteczka ryżowe, bo większą część
wiórków kokosowych zastąpiłam mielonymi
orzechami laskowymi, dzięki
czemu mają wyrazisty smak.Użyłam mielonych
orzechów firmy Skworcu i zachęcam Was do przejrzenia oferty sklepu - wybór przypraw i dodatków w nim jest ogromny. Moim zdaniem jest jeszcze jeden argument przemawiający za zakupami w tym miejscu: kupując w Skworcu nie płacimy za piękne i drogie opakowanie. Wszystkie
przyprawy są pakowane tak samo, w wygodne w obsłudze woreczki strunowe - tu liczy się zawartość :)


Składniki :2
jajka150 g.
masła100 g. mielonych
orzechów laskowych, polecam Skworcu100 g. kleiku
ryżowego20 g.
wiórków kokosowych0,5 szklanki
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta kwasku
cytrynowegoszczypta
soliPrzygotowanie :Miękkie
masło ucieram mikserem z
cukrem (nie musi być całkiem gładka masa), dodaję
żółtka, szczyptę kwasku
cytrynowego i
proszek do pieczenia. Ucieram jeszcze chwilę, po czym dosypuję
orzechy, kleik i wiórki, mieszam łyżką. Ubijam
białka na sztywną pianę ze szczyptą
soli, przekładam do masy i dłonią mieszam do połączenia. Formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego, układam je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół) na 25- 30 minut.Przepis autorski.


