Wykonanie
Dziś zrobiłam mielone inaczej, niż zazwyczaj je przygotowuję, bo najpierw okazało się, że mam za mało
ziemniaków (często dodaję 1 lub 2 ugotowane do masy
mięsnej), później że ani suchej
bułki, ani tartej również nie posiadam ;) Skoro tak, to zmieniłam w ogóle ich smak. Lubicie jeść kotlety z
ogórkiem kiszonym? Zakładam, że większość z nas to połączenie lubi, dlatego dodałam
ogórka do środka. Smak jest bardzo ciekawy, bo jest w nim również
sos sojowy.
Składniki :0,5 kg mielonej
wieprzowiny (u mnie
szynka)1
jajko2 pełne łyżki
mąki kukurydzianej (może być
bułka tarta)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
ogórek kiszony1 płaska łyżeczka
pieprzu cayenne2 łyżki jasnego
sosu sojowego (lub
maggi)
pieprz,
sól do smaku
smalec do smażeniaPrzygotowanie :Zmielone
mięso przekładam do miski, dodaję
jajko,
mąkę,
sos sojowy,
pieprz cayenne. Jeśli
ogórek ma twardą skórkę, obieram go i bardzo drobno kroję, przekładam do
mięsa.
Cebulę smażę do zeszklenia na łyżeczce
smalcu, dodaję do składników w misce. Dokładnie wyrabiam masę, najpierw łyżką,
potem dłonią. Doprawiam do smaku
pieprzem i
solą (z tą ostrożnie, bo
sos sojowy dużo jej zawiera).Formuję kotlety i smażę je pod pokrywką na
smalcu, po ok. 5 minut łącznie z każdej strony, przewracając je w połowie smażenia. Przed końcem smażenia odkrywam patelnię.Przepis autorski.