ßßß
Nie dość, że cały ten weekend był dziwny jakiś, to jeszcze przed chwilą zrobiłam przelew, który owszem z konta wyszedł i wyświetla mi się piękne potwierdzenie, ale za to na stronie firmy, do której "szedł" figuruje jako odrzucony... infolinia działa, ale dział, który się tym zajmuje nie... więc jutro od rana będę tam dzwoniła i to wyjaśniała... a najbardziej irytujące w tej sprawie jest to, że pani na infolinii zaczęłą mi wyjaśniać jak się robi przelew przez internet... MASAKRA!!! Nie pamiętam kiedy byłam w banku przy okienku, bo wszystkio od kilku lat płacę elektronicznie, a ona mi się roześmiała z politowaniem w słuchawkę, gdzy powiedziałam jej, że wiem jak to się robi... Przestaję chyba nadążać za ludźmi... Przejdźmy lepiej do kotletów, które są moją wariacją nt. mięsa z pieczarkami... Połączenie jest raczej mało oryginalne i pewnie sami już dawno je odkryliście, ale ja całkiem od niedawna tak robię i przyznam, że bardzo nam smakuje :-) Niby klasyka, a jednak inna, odmieniona, jakaś taka ciekawsza...I niech się już ten weekend kończy!SKŁADNIKI400 g mięsa wieprzowego (u mnie od szynki)300 g pieczarek1 duża cebula1 bułka kajzerka1 łyżka smalcu1 jajkosól, pieprzwodabułka tarta
Mięso kroimy w kawałki wygodne do zmielenia (żeby bez problemu upychały się w otworze maszynki), pieczarki i cebulę kroimy w grube plastry, bułkę moczymy w wodzie. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim pieczarki i cebulę - na złoto, ale tak żeby cebula się nie przypaliła za bardzo. Następnie wszystkie składaniki (mięso, bułkę i pieczarki z cebulą) mielimy razem w maszynce lub malakserze, dodajemy jajko, sól i pieprz - wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na gorący wkładamy kotlety. Smażymy je na bardzo dużym ogniu przez trzy minuty, a potem zmniejszamy i kolejne trzy; przekręcamy na druga stronę i znów smażymy trzy minuty na dużym ogniu i trzy na małym; przekręcamy i sześć na małym i jeszcze raz przekręcamy i kolejne sześć minut na małym ;-) :-) I gotowe :-)