Wykonanie
Śledzie to dla mnie uniwersalna przekąska, taka która może być zawsze gdzieś w lodówce, na dodatek można na tyle sposobów je przyrządzać że chyba nigdy mi się nie znudzą.Dzisiejsza wersja to dość pikantna
sałatka z
jabłkiem i
cebulką duszoną z
przyprawą Fish
curry masala firmy Skworcu . Nie użyłam nic poza tym - ani
soli, ani
pieprzu (słone
śledzie, a sama
przyprawa jest tak pełna smaku i uzupełniających się doskonale składników, że naprawdę nie trzeba więcej nic). Słoik postał przez noc w lodówce, i gdy spróbowałam dziś jak moje
śledzie smakują -
powiem Wam Kochani że bardzo, ale to bardzo spodobał mi się efekt.Idealny balans
między słonym a słodkim -
jabłka ciągle dają lekki słodki posmak, podobnie jak podduszona
cebulka. Jest też dość ostro: w
przyprawie jest i
chili, i
czarny pieprz, ale poza nimi - proszę proszę :) i
mango, i
cynamon, i
goździki, i jeszcze par ciekawych składników.Zachęcam do zakupów w sklepie Skworcu - każdą
przyprawę tej firmy, którą do tej
pory użyłam,
mogę polecić z
serca. Są doskonałe.



Składniki :250 g.
śledzi w oleju (
matias)2
cebule1 duże
jabłko2 łyżeczki
przyprawy Fish
curry masala firmy Skworcu2 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie :
Śledzie kroję w dość spore kawałki,
olej zostawiam. Obrane
cebule kroję w półplasterki, przekładam na patelnię z rozgrzanym
olejem, odrobinę
solę i smażę pod pokrywką do zeszklenia. Dodaję
przyprawę fish
curry masala, mieszam, jeszcze chwilę smażę. Obrane
jabłko dzielę na ósemki i kroję w cienkie plasterki. Tak przygotowane wszystkie składniki układam na przemian w słoiku - ważne, by
cebula była gorąca. Ona też powinna stanowić ostatnią warstwę. Całość zalewam
olejem pozostałym po wyjęciu
śledzi, zakręcam słoik i pozostawiam na noc.Przepis autorski.

