ßßß
Śledzie z grzybkami marynowanymi i jabłkami to „obowiązkowe” dnie na naszym Rodzinnym stole Wigilijnym. Pojawiają się niezmiennie od wielu, wielu lat. Robiła je moja Mama, a teraz tradycję kontynuuję ja :)Połączenie smaków: kwaśnego (grzybki), słodkiego (jabłko) i słonego (śledzie) może w pierwszej chwili zaskakiwać, ale proszę mi wierzyć, że wszystko idealnie się komponuje, tworząc naprawdę smaczną przekąskę :)
Składniki:1 duże opakowanie śledzi w oleju (np. Matjas firmy Lisner)1/2 jabłka8-10 (około 1/3 szklanki) grzybków marynowanych (najlepsze są borowiki lub podgrzybki, ale kurki także mogą być)1 średnia cebula3-4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynypieprzWykonanie:Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kwadraciki (takie na jeden kęs). Ułożyć na półmisku.Grzybki i cebulkę drobno posiekać.Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wymieszać z grzybkami, cebulką i 2 łyżkami oliwy.Mieszankę jabłkowo-grzybowo-cebulową ułożyć wokół pokrojonych śledzi. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą. Udekorować natką.Smacznego:)
Polecam także tatar ze śledzi