Wykonanie
Soczysta, jędrna, kolorowa i z niespodzianką w środku -
cukinia smażona w cieście. Dla mnie, czyli wielbicielki warzyw to danie doskonałe :) Jeśli wolicie konkretniejsze smaki, można zastanowić się nad innym farszem - może po prostu kawałek pasztetu, albo pikantny
żółty ser ?
Cukinię kroiłam i przygotowywałam na wspaniałej, granitowej desce do krojenia od Podstawki.pl - bardzo przydatnej w kuchni zarówno ze względu na trwałość jak i wygodę używania. Deska się nie rysuje, nie przyjmuje żadnych zapachów, bardzo łatwo się ją czyści.


Składniki :1 średniej wielkości żółta
cukiniaok. 100 g.
śmietankowego serka kanapkowegoCiasto :2
jajka4 pełne łyżki
mąki + trochę do panierowaniapół małej
cebulisporo posiekanej
natki pietruszki1-2 łyżki lekko gazowanej
wody mineralnejsól,
pieprz do smakuDodatkowo:
olej do smażeniaPrzygotowanie :Mieszam
jajka z
mąką,
wodą, posiekaną
pietruszką i bardzo drobno pokrojoną
cebulą, doprawiam ciasto
solą i
pieprzem do smaku. Umytą
cukinię kroję w plasterki ok. 3 mm. Smaruję jeden plaster cienką warstwą
serka i łączę z drugim- ważne by były w kolejności krojenia. Tak połączone plastry oprószam
pieprzem i lekko posypuję
mąką. Panieruję je w cieście i przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym
olejem. Smażę na złoto z każdej strony. Plastry powinny się smażyć po ok. 3 minuty a każdej strony, by nie były surowe. Podaję na gorąco.Przepis autorski.




