ßßß Cookit - przepis na Placuszki cukiniowe z maślanką:

Placuszki cukiniowe z maślanką:

nazwa

Wykonanie

Ostatnimi czasy szaleję ze słodkimi wypiekami.
Piekę jeden po drugim, bo imprezy kulinarne latem dają okazje do zaprezentowania umiejętności.
Wczoraj miała miejsce kolejna edycja śniadań niedzielnych na placu Wolności w ramach Malta Festiwal. Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, moje ciasta również; nie został ani kawałek!
Do imprezy jeszcze wrócę, ale dzisiaj zupełnie co innego.
Latem warzywa kuszą i same podsuwają pomysły. A placuszki cukiniowe to nie tylko łatwy obiad, ale również zdrowy i doskonały.
Na Korfu Grecy uważają, że to ich tradycyjne danie, ale my w Polsce jesteśmy mistrzami w smażeniu placków i naleśników różnego rodzaju, a cukiniowe są jednymi z ulubionych.
Wymyśliłam na poczekaniu kolejną recepturę na łatwe placki.
składniki:
1 średnia cukinia
około 1 1/2 kubka mąki
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
około 3/4 kubka maślanki
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak zrobiłam:
1. Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, to samo zrobiłam z cebulą. Czosnek rozgniotłam praską i wymieszałam wszystko.
2. Dodałam maślankę i wymieszałam. Jajka dodawałam po jednym i rozprowadzałam w masie dokładnie.
3. Stopniowo wsypywałam mąkę, cały czas mieszając, aż uzyskałam konsystencję gęstej śmietany.
4. Doprawiłam solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzałam olej. Łyżką nakładałam porcje ciasta, rozprowadzałam je na patelni równo i smażyłam, aż były złociste po obu stronach.
Do placuszków najlepszy będzie jogurt grecki, można je również posypać ziołami.
Ja wykorzystałam ser biały śmietankowy, który miałam w lodówce, i którego zwykle używam do zrobienia nadzienia do naleśników.
nadzienie z serka śmietankowego:
1 opakowanie (250g) serka śmietankowego
1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na dużej ilości oleju
kilka ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych ze skórki i rozgniecionych widelcem
sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na gładką masę. Placuszki przekładałam nadzieniem i podawałam z jogurtem greckim.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/07/placuszki-cukiniowe-z-maslanka-bez.html