Wykonanie
Ostatnimi czasy szaleję ze słodkimi wypiekami.Piekę jeden po drugim, bo imprezy kulinarne latem dają okazje do zaprezentowania umiejętności.Wczoraj miała miejsce kolejna edycja śniadań niedzielnych na placu Wolności w ramach Malta Festiwal. Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, moje ciasta również; nie został ani kawałek!Do imprezy jeszcze
wrócę, ale dzisiaj zupełnie co innego.Latem warzywa kuszą i same podsuwają pomysły. A placuszki
cukiniowe to nie tylko łatwy obiad, ale również zdrowy i doskonały.Na Korfu Grecy uważają, że to ich tradycyjne danie, ale my w Polsce jesteśmy mistrzami w smażeniu placków i naleśników różnego rodzaju, a
cukiniowe są jednymi z ulubionych.Wymyśliłam na poczekaniu kolejną recepturę na łatwe placki.


składniki:1 średnia
cukiniaokoło 1 1/2 kubka
mąki2
jajka1
cebula2 ząbki
czosnkuokoło 3/4 kubka
maślankisól,
pieprzolej do smażenia

Jak zrobiłam:1.
Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, to samo zrobiłam z
cebulą.
Czosnek rozgniotłam praską i wymieszałam wszystko.2. Dodałam
maślankę i wymieszałam.
Jajka dodawałam po jednym i rozprowadzałam w
masie dokładnie.3. Stopniowo wsypywałam
mąkę, cały czas mieszając, aż uzyskałam konsystencję gęstej
śmietany.4. Doprawiłam
solą i
pieprzem.5. Na patelni rozgrzałam
olej. Łyżką nakładałam porcje ciasta, rozprowadzałam je na patelni równo i smażyłam, aż były złociste po obu stronach.


Do placuszków najlepszy będzie
jogurt grecki, można je również posypać
ziołami.Ja wykorzystałam
ser biały śmietankowy, który miałam w lodówce, i którego zwykle używam do zrobienia nadzienia do naleśników.nadzienie z
serka śmietankowego:1 opakowanie (250g)
serka śmietankowego1
cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na dużej ilości
olejukilka
ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych ze skórki i rozgniecionych widelcem
sól,
pieprzWszystkie składniki dokładnie wymieszałam na gładką masę. Placuszki przekładałam nadzieniem i podawałam z
jogurtem greckim.
