Wykonanie
Wspaniały, tani obiad, zupełnie za grosze. Bardzo domowy i bardzo pyszny - myślę, że każdy z nas gdzieś w głębi
serca tęskni za takimi swojskimi
smakami. Myślę też, że każdy niezależnie od wieku będzie smakiem zachwycony :)
Składniki na 6 dużych kotletów :4 średnie
ziemniaki2 duże
jajka1 płaska łyżka
majonezu1 płaska łyżka
maki ziemniaczanejsól,
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
prażona cebulkaolej do smażenia
koperek do posypaniaPrzygotowanie :
Ziemniaki gotuję (w całości, w skórce) do miękkości,
jaja na twardo. Gdy wystygną, obieram je, siekam drobno, przekładam do miski i widelcem dusze na jednolitą masę - nie za długo, tyle tylko żeby się połączyły. Dodaję
majonez, mieszam,doprawiam
solą i
pieprzem do smaku, a na końcu dodaję
mąkę. Masę dzielę na 6 części, formuję kule. W miseczce mieszam
bułkę tartą z
prażoną cebulką. Każdą kulę lekko spłaszczam i panieruję w
bułce z
cebulką, po czym smażę na średnio rozgrzanym
oleju. Wystarczy krótkie smażenie- do zrumienienia. Uwaga, kotlety są bardzo delikatne, najlepiej przekładać je na drugą stronę za pomocą drewnianej
łopatki. Podaję gorące, posypane
koperkiem, z porcją gęstej
śmietany.Przepis autorski.