ßßß Cookit - przepis na Babeczki z ciasta filo z warzywnym farszem

Babeczki z ciasta filo z warzywnym farszem

nazwa

Wykonanie

Powodem, dla którego te babeczki powstały były buraczki, na które jakoś nie znalazłam wcześniej pomysłu. Olśniło mnie dziś, by połączyć je z pysznym duszonym porem i wykorzystać jako farsz. Zresztą takie nadzienie można wykorzystać w różnych daniach, choćby w lasagne czy nawet pierogach.
Babeczki są pyszne, doskonale by smakowały jako przystawka.
Składniki :
1-2 płaty ciasta filo
olej do posmarowania foremek
Farsz :
5-6 ugotowanych buraczków
jasna część z 1 pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
ok. 100 g. żółtego sera - użyłam mimolette o pięknej pomarańczowej barwie
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo :
koperek do posypania
olej do natłuszczenia foremek
Przygotowanie :
Obrane buraczki ścieram na tarce z grubymi oczkami. Jasną część pora kroję w cienkie plasterki, przekładam do rondelka z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając. Dodaję posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę smażę razem. Następnie dodaję buraczki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze 5 minut pod przykryciem. Wyłączam ogień i dodaję starty ser, mieszam.
Foremki natłuszczam olejem. Z ciasta wycinam kwadraty mniej więcej takiej wielkości, by po wyłożeniu foremek ciasto zanadto nie wystawało. Wykładam ciastem 2-3 warstwy w każdej foremce, po wyłożeniu każdej smaruję ją wodą. Brzegi wystające nad foremkę odcinam nożyczkami. Tak powstałe miseczki faszeruję nadzieniem z warzyw i sera. Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni C. do momentu, aż ciasto się zezłoci - u mnie ok. 15 minut. Po upieczeniu delikatnie odwracam foremki i przekładam babeczki na talerz.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/08/babeczki-z-ciasta-filo-z-warzywnym.html