Wykonanie
Powodem, dla którego te babeczki powstały były
buraczki, na które jakoś nie znalazłam wcześniej pomysłu. Olśniło mnie dziś, by połączyć je z pysznym duszonym
porem i wykorzystać jako farsz. Zresztą takie nadzienie można wykorzystać w różnych daniach, choćby w lasagne czy nawet pierogach.Babeczki są pyszne, doskonale by smakowały jako przystawka.




Składniki :1-2 płaty
ciasta filoolej do posmarowania foremekFarsz :5-6 ugotowanych
buraczkówjasna część z 1
pora2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnkuok. 100 g.
żółtego sera - użyłam mimolette o pięknej pomarańczowej barwie2 łyżki
masłasól,
pieprz do smakuDodatkowo :
koperek do posypania
olej do natłuszczenia foremekPrzygotowanie :Obrane
buraczki ścieram na tarce z grubymi oczkami. Jasną część
pora kroję w cienkie plasterki, przekładam do rondelka z rozpuszczonym
masłem, lekko
solę i smażę pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając. Dodaję posiekaną
pietruszkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek, jeszcze chwilę smażę razem. Następnie dodaję
buraczki, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, duszę jeszcze 5 minut pod przykryciem. Wyłączam ogień i dodaję
starty ser, mieszam.Foremki natłuszczam
olejem. Z ciasta wycinam kwadraty mniej więcej takiej wielkości, by po wyłożeniu foremek ciasto zanadto nie wystawało. Wykładam
ciastem 2-3 warstwy w każdej foremce, po wyłożeniu każdej smaruję ją
wodą. Brzegi wystające nad foremkę odcinam nożyczkami. Tak powstałe miseczki faszeruję nadzieniem z warzyw i
sera. Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni C. do momentu, aż ciasto się zezłoci - u mnie ok. 15 minut. Po upieczeniu delikatnie odwracam foremki i przekładam babeczki na talerz.Przepis autorski.


