ßßß Cookit - przepis na Gofry migdałowo-kokosowe z mąką kukurydzianą

Gofry migdałowo-kokosowe z mąką kukurydzianą

nazwa

Wykonanie

W moich ulubionych ciastkach korzennych używam sporo mąki kukurydzianej, dzięki niej są chrupiące i kruche, więc pomyślałam by spróbować tego samego w przypadku gofrów. I nie pomyliłam się, są bardzo smaczne, a aromat migdałów i kokosa dodaje im całkiem nowego charakteru.
Składniki (4 sztuki):
1 jajko
0,5 szklanki mleka
4 pełne łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 pełna łyżka cukru pudru
1 pełna łyżka drobnych wiórek kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Dodatkowo :
serek mascarpone pomieszany z cukrem pudrem
morele
wiórki kokosowe
wiórki z białej czekolady
Przygotowanie :
Ubijam jajko z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję ekstrakt kokosowy, mleko, olej. Następnie stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe. Z ciasta po kolei smażę gofry, odkładam na kratkę do lekkiego przestudzenia. Podaję z serkiem, owocami i ulubionymi posypkami.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/07/gofry-migdaowo-kokosowe-z-maka.html