Wykonanie
W moich ulubionych ciastkach korzennych używam sporo
mąki kukurydzianej, dzięki niej są chrupiące i kruche, więc pomyślałam by spróbować tego samego w przypadku gofrów. I nie pomyliłam się, są bardzo smaczne, a aromat
migdałów i
kokosa dodaje im całkiem nowego charakteru.


Składniki (4 sztuki):1
jajko0,5 szklanki
mleka4 pełne łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki kukurydzianej1 pełna łyżka
cukru pudru1 pełna łyżka drobnych wiórek
kokosowych1 łyżeczka ekstraktu
kokosowego1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
olejuDodatkowo :
serek mascarpone pomieszany z
cukrem pudremmorelewiórki kokosowewiórki z
białej czekoladyPrzygotowanie :Ubijam
jajko z
cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję ekstrakt
kokosowy,
mleko,
olej. Następnie stopniowo obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, a na końcu
wiórki kokosowe. Z ciasta po kolei smażę gofry, odkładam na kratkę do lekkiego przestudzenia. Podaję z
serkiem,
owocami i ulubionymi posypkami.Przepis autorski.