Wykonanie
Dzisiejszy przepis to zimowa wersja moich racuszków z
jabłkami.
Pomarańcze, ciemna
czekolada i
wiórki kokosowe pasują do tradycyjnego ciasta i dodają mu odświętnego charakteru. Podczas przygotowania placuszków pamiętajmy, że podane przeze mnie proporcje są orientacyjne - należy dodać tyle
mąki i płynu, by warstwa ciasta smażona na patelni za bardzo się nie rozpłynęła (gęstość ciasta sprawdzamy na pierwszym racuszku). Świetne na deser, przekąskę, a może nawet noworoczne śniadanie. Smacznego:)ok. 2 szklanek
mąki,ok. 1 i 1/2 szklanki
mleka,
jajko,4
jabłka,skórka starta z
pomarańczy,opcjonalnie kilka łyżeczek soku z
pomarańczy,1/3 -1/2 tabliczki ulubionej
czekolady połamanej na kawałeczki,ok. 1/2 szklanki
wiórków kokosowych,
olej do smażenia (u mnie
olej kokosowy ze sklepu Smaki Ziemi),
cukier puder do posypania placuszkówObrać
jabłka i pokroić je w małą kostkę. W dużej misce dokładnie połączyć wszystkie składniki ciasta (gdyby było za rzadkie, dodać więcej
mąki; gdyby było za gęste, dodać
mleka). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zarumienienia (na każdy placuszek ok. 1-2 łyżek ciasta). Gotowe posypać
cukrem pudrem i ewentualnie dodatkową skórką z
pomarańczy.