Wykonanie
Zupa ma delikatny smak i konsystencję, bo zmiksowałam połowę warzyw, pozostawiając jednak część w kawałkach dla kontrastu. Warzywa są podsmażone na
maśle, co dodało im
słodyczy; w zupie jest również słodka
śmietanka. Smak lekko zaostrza odrobina
curry i
czosnku.


Składniki :4
marchewki1/2 niewielkiego
selera15 średnich
ziemniaków3-4 cm jasnej części
pora2 ząbki
czosnku2 litry
wody2 łyżki
masła2-3 gałązki świeżego
lubczyku, lub 1 łyżeczka suszonego2-3 gałązki świeżego
tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego0,5 szklanki słodkiej
śmietanki (18%)
sól,
pieprz do smakumała szczypta
curryzielenina do posypaniaPrzygotowanie :Zagotowuję
wodę razem z pęczkiem
ziół (związane
lubczyk i
tymianek). Umyte i obrane
marchewki kroję w cienkie półplasterki,
selera w zapałki,
ziemniaki w małą kostkę. Na połowie
masła (na wolnym ogniu) podsmażam przez 10 minut
marchew i
selera, po czym przekładam je do garnka razem z
ziemniakami. Na pozostałym
maśle smażę pokrojonego w cienkie paseczki
pora i również dodaję go do garnka. Gotuję wszystko do miękkości
ziemniaków, dodaję drobniutko posiekany
czosnek, wlewam
śmietankę. Doprawiam do smaku
curry,
solą i
pieprzem. Przed podaniem wyjmuję pęczek
ziół, odkładam połowę warzyw (w kawałkach), a resztę miksuję. Dodaję z powrotem warzywa w kawałkach, podaję zupę posypaną ulubioną
zieleniną.Przepis autorski.