Wykonanie
Godna polecenia ze względu na walory smakowe. Jedyną wadą mojej zupy jest ścięty
jogurt. Zawsze używam firmy Zott. Niestety nie miałam pod ręką...:( zdecydowałam się opublikować przepis ze względu na Akcję "Pokochaj Zdrowe Odżywianie" Skuteczna dieta:co jeść żeby... Artykuł godny uwagi :)Zdjęcie zmienię przy najbliższej okazji ;)

Składniki:300 g
pora1
marchewka5
ziemniakówpęczek
zieleniny (
pietruszka,
seler,
lubczyk)2 l
wody180 g
jogurtu naturalnegoodrobina wędzonki (1/2 plasterka
wędzonego boczku 10 g)
sól,
pieprz do smaku
Marchewkę oczyścić, włożyć do zimnej
wody. Dodać pęczek
zieleniny i wędzonkę. Obrać
pory, pokroić w półplasterki. Rozgrzać patelnię teflonową, skropić odrobiną
oliwy z oliwek, zeszklić
pory dodać do
wywaru.Gotować 15 minut.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Z
wywaru wyciągnąć
zieleninę, resztę zmiksować blenderem. Dodać
ziemniaki i gotować całość do miękkości
ziemniaków (około 0,5 godz.) Odstawić, przyprawić do smaku następnie dodać rozmieszany z ciepłą zupą
jogurt i podawać.Zupa bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam.