Wykonanie
Sernik jest raczej z gatunku tych zbitych i
kemowych, ale też takie najbardziej lubię. Na cienkiej warstwie kruchego ciasta, z dużą ilością
czekoladowych kropelek, które przy każdym kęsie wspaniale rozpływają się w ustach.



Składniki na blaszkę 25 x 35 cm:Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego120 g.
masła2 łyżki gęstej
śmietany1
jajkoMasa serowa:1 kg tłustego
twarogu6
jajek (oddzielnie
żółtka i
białka)200 g. miękkiego
masła1,5 szklanki
cukru pudru2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej1
laska waniliiczekoladowe kropelkiszczypta
solicukier puder do oprószeniaPrzygotowanie :Siekam
masło z
mąką i pozostałymi składnikami ciasta, zagniatam je i odkładam na pół godziny w chłodne miejsce. Wyklejam
ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwam je widelcem i piekę przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ser przepuszczam przez maszynkę dwa
razy. Miękkie
masło ucieram z
cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym ciągle ucierając dodaję po kolei
żółtka. Dodaję ziarenka
wanilii i
mąkę ziemniaczaną, mieszam dokładnie.
Białka ubijam ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodaję ją stopniowo do
sera i mieszam dokładnie drewnianą łyżką, aż powstanie puszysta serowa masa. Dodaję do niej
czekoladowe kropelki i wykładam na podpieczony (chłodny) spód. Wyrównuję powierzchnię sernika i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni c. na 70-80 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki ładnie odstają od formy, a powierzchnia jest zarumieniona. Po całkowitym ostudzeniu można oprószyć sernik
cukrem pudrem lub polać
polewą czekoladową.Przepis autorski.


