ßßß Cookit - przepis na Sernik z czekoladą

Sernik z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Sernik jest raczej z gatunku tych zbitych i kemowych, ale też takie najbardziej lubię. Na cienkiej warstwie kruchego ciasta, z dużą ilością czekoladowych kropelek, które przy każdym kęsie wspaniale rozpływają się w ustach.
Składniki na blaszkę 25 x 35 cm:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
120 g. masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
200 g. miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
czekoladowe kropelki
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie :
Siekam masło z mąką i pozostałymi składnikami ciasta, zagniatam je i odkładam na pół godziny w chłodne miejsce. Wyklejam ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwam je widelcem i piekę przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ser przepuszczam przez maszynkę dwa razy. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym ciągle ucierając dodaję po kolei żółtka. Dodaję ziarenka wanilii i mąkę ziemniaczaną, mieszam dokładnie. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję ją stopniowo do sera i mieszam dokładnie drewnianą łyżką, aż powstanie puszysta serowa masa. Dodaję do niej czekoladowe kropelki i wykładam na podpieczony (chłodny) spód. Wyrównuję powierzchnię sernika i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni c. na 70-80 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki ładnie odstają od formy, a powierzchnia jest zarumieniona. Po całkowitym ostudzeniu można oprószyć sernik cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/04/sernik-z-czekolada.html