Wykonanie
Pulpeciki o lekko egzotycznym smaku w jeszcze bardziej niespotykanym sosie - to nasz dzisiejszy obiad. Sos przygotowałam z pokrzywy i słodkiej
śmietanki z
masłem i odrobiną
cynamonu, którego nutkę znajdziecie także w pulpetach.



Składniki :0,5 kg
szynki wieprzowej, zmielonej1
jajko3 łyżki
wody mineralnej, gazowanej2
szalotkiduża garść posiekanego
szczypiorku2 ziarna
ziela angielskiegoniewielka szczypta
cynamonusól,
pieprz do smakuSos:spora miseczka świeżych liści pokrzywy2
szalotki1 szklanka słodkiej
śmietanki2 łyżki
masła1 mały ząbek
czosnkuszczypta
cynamonusól,
pieprz do smakuDodatkowo:starty
parmezan do posypaniaposiekany
szczypiorek do posypaniaPrzygotowanie :
Mięso przekładam do miski, dodaję
jajko,
szczypiorek,
cynamon i utarte w moździerzu
ziele angielskie, dolewam
wodę, doprawiam
solą i
pieprzem. Wyrabiam
mięso przed kilka minut, aż powstanie lśniąca, jednolita masa. Z masy formuję 16 niewielkich kulek. Smażę je a każdej strony na niewielkiej ilości
oleju. Zdejmuję usmażone pulpeciki z patelni, i przekładam na patelnię liście pokrzywy. Dodaję
masło, oprószam lekko
solą i smażę pokrzywę jak
szpinak - 2-3 minuty. Dolewam
śmietankę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Miksuję wszystko razem, doprawiam do smaku
cynamonem (szczyptą),
solą i
pieprzem, przekładam sos z powrotem na patelnię , wkładam do niego pulpeciki i na minimalnym ogniu podgrzewam 5-8 minut. Podaję z
makaronem, posypane posiekanym
szczypiorkiem i
parmezanem.Przepis autorski.


