ßßß Cookit - przepis na Czarno-białe ciasto przekładane

Czarno-białe ciasto przekładane

nazwa

Wykonanie

Dość efektowne, a łatwe ciasto - mocno kakaowe, z nutką kardamonu, z kremową, śmietankową masą z serka mascarpone i polewą z gorzkiej czekolady. W kremie jest odrobina alkoholu, który oczywiście można pominąć i dodać zamiast niego choćby ziarenka wanilii. Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach, gdy zwilgotnieje i zmięknie.
Składniki (blaszka 12 x 24 cm):
3 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 ziarenko kardamonu
Krem :
500 g. serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
10 łyżek likieru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
Polewa :
100 g. gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Przygotowanie :
Kardamon ucieram w moździerzu na proszek. Jajka ucieram z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, stopniowo dodaję do niej mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i kakao, miksuję wszystko razem. Blaszkę dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką, wykładam ciasto. Wyrównuję je łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut (sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone). Zimne ciasto kroję na pół.
Serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem i likierem waniliowym, smaruję jedną połowę ciasta, przykrywam drugą i wszystko szczelnie zawijam w folię aluminiową - pozostawiam na noc.
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej (miseczka ustawiona na garnku z gotującą się wodą, dno miseczki nie powinno dotykać wrzątku), dodaję masło i smaruję polewą ciasto. Pozostawiam polewę do zastygnięcia.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/04/czarno-biae-ciasto-przekadane.html