Wykonanie
Dość efektowne, a łatwe ciasto - mocno
kakaowe, z nutką
kardamonu, z kremową,
śmietankową masą z
serka mascarpone i polewą z
gorzkiej czekolady. W kremie jest odrobina
alkoholu, który oczywiście można pominąć i dodać zamiast niego choćby ziarenka
wanilii. Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach, gdy zwilgotnieje i zmięknie.


Składniki (blaszka 12 x 24 cm):3 duże
jajka1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia2 czubate łyżki ciemnego
kakao1 ziarenko
kardamonuKrem :500 g.
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru10 łyżek
likieru waniliowego lub ziarenka z 1
laski waniliiPolewa :100 g.
gorzkiej czekolady1 łyżka
masłaPrzygotowanie :
Kardamon ucieram w moździerzu na proszek.
Jajka ucieram z
cukrem pudrem na białą, puszystą masę, stopniowo dodaję do niej
mąkę,
proszek do pieczenia,
kardamon i
kakao, miksuję wszystko razem. Blaszkę dokładnie smaruję
masłem i oprószam
mąką, wykładam ciasto. Wyrównuję je
łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut (sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone). Zimne ciasto kroję na pół.
Serek mascarpone mieszam dokładnie z
cukrem i
likierem waniliowym, smaruję jedną połowę ciasta, przykrywam drugą i wszystko szczelnie zawijam w folię aluminiową - pozostawiam na noc.Rozpuszczam
czekoladę w kąpieli
wodnej (miseczka ustawiona na garnku z gotującą się
wodą, dno miseczki nie powinno dotykać wrzątku), dodaję
masło i smaruję polewą ciasto. Pozostawiam polewę do zastygnięcia.Przepis autorski.

