Wykonanie
Karkówkę długo piekłam razem z
cebulą,
czosnkiem i
ziołami w gęstym, pachnącym,
pomidorowym sosie. Jest bardzo miękka i delikatna, praktycznie rozpływa się w ustach. Całe danie wyśmienicie pasuje do
ziemniaków lub
makaronu. Jest pyszne, sycące i prawdziwie zimowe :)



Składniki:600 g. świeżej
karkówki wieprzowej1 łyżka
mąki pszennej1 duża
cebula3 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju300 g.
koncentratu pomidorowego0,3 szklanki
wodyPrzyprawy:
zioła prowansalskiemajeranekmielona
słodka paprykaczarny pieprzsólświeży
tymianekPrzygotowanie:
Koncentrat pomidorowy przekładam do rondla z grubym dnem, dolewam
wodę i łyżkę
oleju, przeciskam też 1 ząbek
czosnku przez praskę. Podgrzewam razem, aż sos się zacznie gotować, doprawiam do smaku
ziołami prowansalskimi,
papryką,
majerankiem,
solą i
pieprzem.
Mięso kroję w niewielkie kawałki. Do miseczki wsypuję
mąkę, na patelni rozgrzewam 2 łyżki
oleju. Kawałki
mięsa obtaczam w
mące, strzepuję jej nadmiar i układam na patelni. Smażę partiami z obu stron do zrumienienia. Na dno naczynia do zapiekania wlewam łyżkę
oleju i rozkładam połowę podsmażonych kawałków
mięsa, na nie połowę
cebuli posiekanej w grube piórka, kilka gałązek świeżego
tymianku i połowę sosu. Następnie znów wykładam pozostałe
mięso,
cebulę,
tymianek i polewam resztą sosu. Powierzchnię posypuję posiekanymi w plasterki 2 ząbkami
czosnku i
tymiankiem. Przykrywam naczynie i piekę przez 90 minut w temperaturze 190 stopni C.Podaję z
ziemniakami lub
makaronem.Przepis autorski.






