Wykonanie
Placki mają bardzo ciekawy smak, dość egzotyczny dzięki dodatkowi
sosu sojowego,
czosnku i
cynamonu. Kosztują tyle co nic, a są naprawdę bardzo smaczne. Z mojej porcji wyszło 7 placków, więc ewentualnie przygotujcie je z podwojonej ilości składników.


Składniki:3 duże
cebule2 ugotowane
marchewki (np. z rosołu)1
jajko1 ząbek
czosnku1 łyżka ciemnego
sosu sojowego2 pełne łyżki
mąki pszennej1 łyżka posiekanego
szczypiorkuDodatkowo:szczypta
cynamonupieprz, suszony
tymianekolej do smażeniaPrzygotowanie:
Cebule kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z łyżką
oleju, lekko
solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Przekładam do miski, dodaję starte na grubej tarce
marchewki, dodaję resztę składników. Mieszam dokładnie, doprawiam
pieprzem,
tymiankiem, ewentualnie
solą. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oleju kładę łyżką okrągłe placuszki, smażę z obu stron na rumiano, przekładam na chwilę na papier do odsączenia. Podaję jako samodzielne danie, np. z gęstym
jogurtem, lub jako warzywny dodatek do
mięs.Przepis autorski.
